PRZEPISY  WIN

 
Wino z winogron
Wino z ryżu
Wino z porzeczek
Wino z wiśni
Wino z żyta
Wino z owoców róży
Wino z agrestu
Nerkowe (wino lecznicze)
 
 
 
 
 

 

Wino gronowe z winogron

Na Balon 25l.

Moc wina [%] 12

Zawartość kwasów w winie [g/l] 6

 Potrzebna ilość soku [l] 15

Czyli owoców w [kg] (około) 21.5

Potrzebna ilość cukru [kg] 1.6

Potrzebna ilość wody [l] 4

Potrzebna ilość kwasku cytrynowego [g]0

Zaczyn drożdżowy + Pożywka [g]

Zdrowe owoce zbieramy do plastikowych lub emaliowanych naczyń. Winogrona miażdżymy, a z miazgi wyciskamy sok, który wlewamy do naczynia fermentacyjnego. Do nastawu dodajemy matkę drożdżową, pożywkę, cukier oraz wodę tak jak jest to dalej opisane i zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Dla wina 11% cukier i wodę dodajemy w całości, dla wina 14% dzielimy na dwie części, z których połowę dodajemy od razu, a połowę po kilku dniach obfitej fermentacji. W przypadku wina 17% oba składniki dzielimy na trzy części i w odstępach kilkudniowych dodajemy do fermentującego nastawu.

<<< do góry <<<

Wino z ryżu

Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek. Wino z ryżu jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.

<<< do góry <<<

Wino z porzeczek

Na litr uzyskanego z wyciśniętych porzeczek (czerwonych, białych lub czarnych) soku wziąć 1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Można przez kilka dni fermentować całą miazgę i dopiero po tym czasie wycisnąć moszcz. Postępować jak przy każdym winie owocowym. Nie potrzeba dodawać kwasu cytrynowego.

<<< do góry <<<

Wino z wiśni

Na balon 25l.

Moc wina [%] 14

Zawartość kwasów w winie [g/l] 8

Potrzebna ilość soku [l] 10

Czyli owoców w [kg] (około) 16.5

Potrzebna ilość cukru [kg] 3.9

Potrzebna ilość wody [l] 7.6

Potrzebna ilość kwasku cytrynowego [g]0

Zaczyn drożdżowy + Pożywka [g]

Wino z wiśni wychodzi zwykle bardzo dobrze. A oto kolejne czynności, jakie musimy przeprowadzić:

<<< do góry <<<

Wino z żyta

Aby uzyskać 10 litrów wina zużywamy 2,5 kg żyta, garść rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8 dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego. Oczyszczone żyto opłukać szybko zimną wodą. Ziarno odcedzić i wsypać do butli o pojemności 15 l (wino z żyta burzliwie fermentuje). Zalać 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawartością kwasu cytrynowego. Po kilku godzinach dolać 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Dodać 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentującej matki drożdżowej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5). Zamknąć butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji dodać resztę roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litrów) tak, aby było 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram pożywki (fosforanu amonowego). Po 3 - 4 tygodniach młode wino zlać do innej butli na spokojną fermentację, która rwa ok. 3 tygodni. Następnie ściągnąć wino do dojrzewania. Wino z żyta szybko się klaruje i dojrzewa. W ciągu niecałego roku jest gotowe do spożycia.

<<< do góry <<<

Wino z owoców róży

 

Proporcje cukru, owoców i wody:
1 kg owoców
1 kg cukru
2 - 3 l wody

Owoce umyć, wsypać do 1/3 objętości butli. Zalać przegotowaną wodą (ostudzoną) do 3 wysokości butli, dodać drożdże zwykłe lub Madera i zostawić w temperaturze pokojowej, zatykając rurką fermentacyjną. Po 3 miesiącach gotowe wino ściągnąć znad osadu do butelek. Na owoce w butli nalać nową porcję wody z cukrem i po 2 - 3 miesiącach będzie nowe dobre wino.

<<< do góry <<<

Wino z agrestu

Na balon 25l.

Moc wina [%] 14

Zawartość kwasów w winie [g/l] 8

Potrzebna ilość soku [l] 8.5

Czyli owoców w [kg] (około) 18.5

Potrzebna ilość cukru [kg] 4.

Potrzebna ilość wody [l] 9.2

Potrzebna ilość kwasku cytrynowego [g]0

Zaczyn drożdżowy +

Pożywka [g]8

Owoce powinny być dojrzałe i bez śladów grzyba. Po umyciu i otrząśnięciu z wody oddzielamy sok za pomocą sokowirówki, Wytłoki zalewamy gorącą wodą i po wystygnięciu wyciskamy przez płótno (wodę uwzględniamy w przepisie), a oto przepisy:
Sok wlewamy do gąsiora. Następnie gotujemy 3/4 wody i w gorącej rozpuszczamy również 3/4 cukru. Gdy dokładnie ostygnie wlewamy do gąsiora wraz z matką drożdżową i suchą pożywką. Zatkane korkiem z rurką fermentacyjną wino odstawiamy. Po 7 dniach fermentacji (lub wcześniej gdyby proces osłabł) dodajemy resztę cukru rozpuszczonego w pozostałej części wody i odstawiamy do dalszego przerobu, Gdy z rurki przestaną wydobywać się bąbelki (2-3 miesiące) dokonujemy pierwszego obciągu znad osadu i ponownie pozostawiamy w spokoju do wyklarowania. Wino ściągamy 3-4 razy, a cały proces dojrzewania powinien trwać od 6 miesięcy do 2 lat. Gdy wino jest gotowe możemy je lekko dosłodzić do smaku (może to doprowadzić do wtórnej fermentacji).

<<< do góry <<<

Nerkowe

1-Mącznica - -100 g

2. Mniszek - -50 g

3.Rzepik - 25 g

4. Liść brzozy -50 g

5. Słoma owsiana 200 g

 

Zioła kupić w Herbapolu

Zioła zagotować w 5 litrach wody (wody może być mniej- wtedy wino będzie silniejsze) i po odcedzeniu dodać 1,5 kg cukru + drożdże winne i fermentować w dymionie lub w słoju

Po sklarowaniu wina 3-4 m-ce pić lampkę wina po posiłku lub profilaktycznie po 1-2 lampki.

 

aut. KRYMA

<<< do góry <<<