Pieprzówka

 

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40ż.
20 ziaren pieprzu czarnego,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40ż.

1. Do butelki z wódką wrzucić pieprz, wymieszać, butelkę szczelnie zakorkować.
Macerować 2-3 tygodnie. Następnie płyn zlać znad pieprzu.
2. Łyżeczkę cukru wsypać do rondelka. Podgrzać, aż cukier się z brązowi. Następnie zdjąć z ognia, zalać niewielka ilością wody i mieszać do rozpuszczenia
cukru. Ponownie zagotować i odparować do objętości 1 łyżeczki. Po ostudzeniu
dodać do wódki.
3. Wódkę wymieszać i przed spożyciem odstawić na 2-3 dni.
- Chcąc sporządzić pieprzówkę bardziej ostra, powinniśmy dodać nieco więcej
pieprzu lub użyć wódki o mocy 45.